fredag, juli 21, 2006

Politik mot vidgad demokrati - via demokratisk värnplikt

Fler av etablerade partierna brottas med sjunkande kundunderlag (medlemskåren minskar). Som reaktion på detta har vissa uppstickare avskaffat medlemskapet. Så har exempelvis av Lundgrens Junilista "partimedlem" ersatts av det betydligt luddigare begreppet sympatisör. Genom detta "genidrag", lyckas partiet som registrerades inför valet till EU-parlamentet 2004 (fick 3 platser), manipulera fram en lämplig skara av ja-sägare som alltid stöder sin partiledare eller tvingas hoppa av. (Vilket alltså många av junilsitans tyngre medlemmar såsom Lars Wohlin redan gjort.)

FI och sjukvårdspartiet samt naturligtvis vissa förhatliga fascistoider (SD m fl) söker hela tiden nya vägar till de dignande grytorna. En riksdagsplats ger som bekant en tryggad ålderdom. Inte så mycket för väljaren som för yrkespolitikern. "We are in it - only for the money" är devisen som flertalet riksdagsledamöter förr eller senare bekänner sig till.

I stället för att öka antalet riksdagspartier och vidga den kommunala demokratin ? vore det absolut mer utvecklande både för individ och samhälle om fler personer under sitt liv deltog i det politiska livet.

Hur detta ska göras?

Genom Direktare Demokrati?

Detta innebär att alla nu röstberättigade personer för rättighet att ta ställning i de flesta frågor som verkligen, kan behandlas politiskt.

Rustning utföres en gång i månaden med liknande metoder som vid de redan obligatoriska månadsbetalningarna. ?Internt med ?certifikat? och telefoner duger för att deklarera inkomst och flytta pengar mellan egna och andras konton (enkelriktat). Det är sannolikt fullt gångbart även för demokratiskt arbete.

En uppenbar fördel är att detta mycket snart kommer att dels omöjliggöra karriärmöjlighet för personer som annars endast duger till karriärpolitiker. Dels att ett betydligt mindre antal frågor kommer kunna behandlas. Men kvaliteten ökar i gengäld (färre karriärsprångbrädor och profilfrågor).


Politiken blir genom detta både ärligare och härligare.

De flesta kommer snart att inse värdet av att delta (för sitt egen och andras bästa).


I alla fall i min sköna nya DirektDemokratiska värld


/BRW

1 kommentar:

4Sale sa...

Avväpna låter kraftfullt. Avsätta verkar mer realistiskt.

Kanske behöver vi ta till tvångströjor också.

Direktare Demokrati är det begrepp som debatteras.

Bergablogger