måndag, juli 07, 2008

Staten och Kapitalet - eller sitt still i båten

En mediepolitisk analys 1:

Jag konstaterar på nytt skillnader i rapporteringen av nyheter. Dels mellan den reklamfinansierade (kanske inte nödvändigtvis friare) och dels Svenska Statstelevisionen (SVT - borde alltså heta SST eller kanske bara SS).
När en undersökning slagit fast att svenska VD:ar i Börsbolag har fått en löneökning på i genomsnitt 27 procent medan vanliga löntagare (VD är ”ovanliga löntagare”) fått nöja sig med (ynka) 3 procentenheter. Det är som vanligt jakten på procentenheter som är intressant inte om stackars C-H Svanberg med sin stora arbetsbörda och ansvar, dygnet runt, för ett myckets stort antal arbetare (Vanliga löntagare alltså), i olika länder, kan leva på sin lilla lön på c:a 27 miljoner per år (före skatt)..
Ericsson har i Sverige ett krympande antal anställda, i dagsläget c:a 21000 själar.
Om vi antar att vi skulle roa oss med att leka Svenska Staten, och i totalitär anda kräva att samtliga Svenska Börsnoterade bolags verkställande direktörer skulle lämna från sig all den bruttolön som överstiger 2 miljoner per år ( c:a 10 gånger mer än genomsnittlönen för vanliga kronvrak i produktionen).
Antag vidare att utdelningen skulle fördelas efter följande principer:
• De” konfiskerade medlen” delas ut bland de anställda i olika länder.
• De olika länderna får del efter procentuell andel anställda inom respektive koncern/bolag
• Varje anställd får dela lika på potten oberoende av tidigare lön

I Ericssons fall innebär detta då att Svanberg sänker sin lön med 25 miljoner.
I Sverige får var och en av dessa tjuguen tusen anställda sålunda c:a 1200 SEK (en dryg släng) mer per år. Det räcker till 15 biobiljetter eller 80 liter bensin eller…
Var och en färstår att det kanske inte vore så enkelt för ett företag som sysselsätter så många att ge lika stor löneökning till samtliga på lönelistan.
Men åter till nyhetsredovisningen.
I Statstelevisionen redovisades just Carl-Henrics lönepost i SEK medan i reklamfinansierad TV4 detta inte alls.
Istället påvisades att den normale VD:n tjänar c:a 3,5 miljoner!!

Detta är en uppenbar skillnad. Vilken dödskalle som helst, skulle väl klara sej på en och en halv miljon efter skatt (efter mest pessimistiska skatteavdrag).
I dagsläget får vi oftast hålla till godo med c:a en tiondel av detta.

Men om nyheterna i Statstelevisionen skulle vara lika sakliga och modesta som i TV4 skulle snart inte finnas något fog för att ta ut Tevelicensen längre av medborgarna.

Om TV4 skulle använda samma totalitära synsätt som Statstelevisionen så fick de nog byta finansiering från reklamintäkter (från både statliga bolag myndigheter och just börsbolag) till något slags abonnemang eller kanske införa Licensavgifter.


/BRW


Sänkt lön för Ericssons VD

Staten & Kapitalet





Inga kommentarer: